Vårt team

Allan Larsson

Senior Advisor

Allan är Senior Advisor till Infranode. Allan har mer än 40 års erfarenhet av den offentliga sektorn med ledande positioner inom statsförvaltningen, regeringen, Europeiska Unionen och internationella organisationer. Allan är ledamot i svenska Infrastrukturkommissionen och har sedan en lång tid arbetat med hållbarhet på lokal och global nivå.

Allan började sin karriär som journalist innan hans fackliga åtagande inom IF Metall förde in honom på en politisk bana som statssekreterare i arbetsmarknadsdepartementet, generaldirektör för Arbetsmarknadsstyrelsen och riksdagsledamot. Allan var finansminister i Ingvar Carlssons socialdemokratiska regering och ledamot i Sveriges Riksbanks styrelse.

Från 1995 till 2000 var Allan generaldirektör för EU-kommissionens generaldirektorat för sysselsättning, socialpolitik och jämställdhet.

Allan har också varit ordförande för Sveriges Television och Lunds Universitet.

År 2007 utnämndes han till regeringens chefsförhandlare för Sveriges framgångsrika värdskapsbud för ESS. Slutligen har Allan varit förhandlare för diverse projekt samt medlem i ett flertal internationella kommissioner och rådgivande organ.

Allan är för nuvarande ledamot i svenska Infrastrukturkommissionen, ledamot i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, senior rådgivare till Global Utmaning, en think-tank i Stockholm, samt medlem i Global Utmanings rådgivande styrelse för klimat och energi.